Hvad Kolding Flyveklub kan tilbyde dig

Kolding Flyveklub råde over egen flyveplads, hangar og vores klublokale som vi kalder for ”Westend”. Her findes køkkenfaciliteter, hyggelige kroge og det famøse runde bord, hvor der altid er plads til én mere. Derudover råder klubben over en overnatningsplads, hvor der er plads til at have egen campingvogn stående, eller mulighed for at sætte telt op. På overnatningspladsen findes også to nye shelters, som flittigt bliver brugt hen over sæsonen.

Klubben består af omkring 50 medlemmer som spænder vidt i alle aldersgrupper. Vi har medlemmer fra 13 års alderen til 80 år.

Kolding flyveklub er en klub for alle, og som rummer et stort fællesskab. Mange medlemmer kommer med deres familier og venner som fast tradition, og nogen starter endda flyveuddannelsen sammen.

SPL certifikat – svæveflyuddannelsen

Ligemeget hvad du vil bruge svæveflyningen til – et afbræk i hverdagen hvor du kan nyde friheden i luften, eller om du vil bruge det som et springbræt til en karriere i luften, så er Kolding flyveklub et godt valg. Klubben råder over egen instruktører som står klar til at lære dig at flyve.

Uddannelsesforløb

Selve svæveflyuddannelsen er tilrettelagt af Dansk Svæveflyer Union (DsvU) og er godkendt af trafikstyrelsen. Uddannelsen er derfor ensrettet og dermed ens i alle landets svæveflyklubber.

Vores elever begynder typisk i løbet af flyvesæsonen (marts-oktober), hvor de starter med at flyve med det samme. Samtidigt lærer alle nye elever hvordan man færdes på flyvepladsen og bliver skolet i forskellige gøremål, for at kunne få en flyvedag til at hænge sammen. Dette indebære blandt andet omskoling til tip-holder og flyhenter. På sigt bliver man uddannet i at kører spil og wirehenter.

G-normer

Den første del af flyveuddannelsen består af en længere række flyvninger med en instruktør i bagsædet i vores to-sædet skolefly. Her starter du med at lære helt basale flyvekunskaber, hvorfra man begynder at opbygge flere færdigheder. Denne del af uddannelsen består af 13 G-normer, som er den grundlæggende uddannelse. Denne del af uddannelsen afsluttes med de første tre solo-flyvninger, som for mange er et uforglemmeligt øjeblik.

U-normer

Anden del af uddannelsen består af i alt 7 U-normer. Her bliver du blandt andet omskolet til dit første et-sædet svævefly og lærer blandt andet om strækflyvning og udelandinger.

Når du har gennemført alle U-normer og du er blevet indstillet af skolingschefen, kan du gå til SPL-prøve, hvor du skal flyve med en eksaminator.

Teori

I vintermånederne samt foråret kører vi egen teoriundervisning.

SPL teorien består af i alt 9 fag:

 • Operationelle procedure
 • Navigation
 • Luftfartsret
 • Flyveprincipper
 • Flyvepræstantion og planlægning
 • Meteorlogi
 • Generel viden om luftfartøj
 • Menneskelige ydeevne og begrænsinger
 • Kommunikation

Det er en forudsætning at man består alle fag for at kunne erhverve SPL-certifikat.

Radiobevis

For at kunne benytte sig af flyets radio, kræve det at man har et gyldigt radiobevis. Dette kan tages i forlængelse af teoriundervisningen, og som også tilbydes i Kolding Flyveklub.

Efter endt uddannelse

Som pilot er du aldrig færdig med at uddanne dig. For hver flyvning lærer du noget nyt og bliver en bedre pilot. Vi vægter sikkerheden højest, og vi taler åbent om vores fejl og erfaringer således at alle piloter kan lærer noget nyt.

Med SPL-certifkat er det muligt at blive omskolet eller videreuddannet på følgende:

 • TMG-rating – Udannelse til at flyve motoriseret svævefly, også kaldet TMG.
 • Omskoling til flyslæb.
 • Omskoling til at flyvning med vand-ballast.
 • Omskoling til øvrige svæveflytyper i klubben.
 • Og meget, meget mere…

Værd at vide

 

Logbog

Under hele uddannelsesforløbet kan du holde øje med din digitale logbog, hvor instruktørene vil skrive for hver tur du har fløjet og for gennemførte normer og dens deleelementer.

Medical 

For at kunne flyve solo og dermed få SPL-certifikat er det en forudsætning at man har et LAPL-medical, som kan udstedes ved en flyvelæge.

Alder

Du kan starte som SPL-elev allerede som 13-årig. Man kan gå solo som 14-årig og får udstedt SPL-certifkat som 16-årig.

Pris

Svæveflyvning er den absolut billigste form for flyvning. Det er for alle som enten bare vil nyde en lille flyvetur i lokalområdet, dem som vil flyve konkurrenceflyvning og dem som vil bruge det som springbræt videre i en karriere indenfor luftfartsbranchen.

Fællesskaber

Der er mulighed for at få nye bekendskaber på tværs af landet. Der bliver ofte afholdt konkurrenceflyvning, forårs- og sommerlejer, juniorlejr m.m. rundt omkring i landet.

Mange dygtige sveæflypiloter deltager også i EM og VM i svæveflyning.

Nyheder & aktiviteter

FLY-INN Tirsdag d. 09/07/2024

Kolding flyveklub afholder Fly-in den 09/07-2024. Tag dine venner eller familie med under armen, og...

Læs mere
Sommerlejr i uge 28

Kolding Flyveklub inviterer igen i år svæveflyvere og deres familier til sommerlejr.

Læs mere
Introduktionstur

Kunne du tænke dig at prøve en svæveflyvetur? Vil du gerne vide om svæveflyvning er...

Læs mere
Sponsor: Twoday Kapacity

Kolding Flyveklub er sponsoreret af twoday kapacity. Vil du også være sponsor? Kontakt os for mere information.

Læs mere